Nvidia GeForce RTX 4070 je oficiální vstupenkou do herního světa za příznivou cenu

Detaily, o kterých nadšení hráči už dlouho diskutovali, se ukázaly jako pravdivé. Nová grafická karta opravdu splnila touhy po dobrém výkonu za dostupnou cenu.

Dostupný gaming?

Grafická karta RTX 4070 je dosud čtvrtým vydaným desktopovým modelem využívajícím architekturu Ada Lovelace. Dosud se však prodávali především modely, které měli přitáhnout pozornost hráčů toužící po high-endových mašinách. RTX 4070 je první kartou, která umožní i méně movitým hráčům nakouknout do světa nejnovějších her s dobrým výkonem.

Stejně jako její předchůdci z řady RTX 40 je i tato novinka zeleného týmu vybavena nejnovějšími vychytávkami, jako je DLSS 3. Tato funkce umožňuje generování dodatečných snímků bez dopadu na kvalitu obrazu. Používá se technologie upscaling nebo kodeky. Nechybí ani třetí generace ray-tracing jader nebo čtvrtá generace Tensor jader (na nich běží právě zmíněné DLSS).

Specifikace

Specifikace je podle očekávání. Osekaná varianta čipu AD104 disponuje 5888 CUDA jády. Možnosti GPU jsou 36MB L2 cache, doplněné o základní frekvenci 1920 Mhz a 2475MHz boost takt. Oproti RTX 3080 má mnohem nižší spotřebu, i když výkonem je totožná, ne-li efektivnější.

Co se týče paměti, RTX 4070 je dodávána s 12GB VRAM GDR6X. Cena se pohybuje kolem 16 tisíc korun. Pokud jste tedy doteď váhali nad upgradem grafické karty do vašeho herního počítače kvůli nedostatku zboží či nepříliš příznivým cenám, 4070 nabízí zajímavou alternativu k doposud vyšlým kartám. Může to být vaše vstupenka do světa gamingu na vyšší rozlišení s parádním výkonem a za skvělou cenovku.