Summer Game Fest XBOX Showcase - shrnutí

Rok se s rokem sešel a Microsoft opravdu potěšil své fanoušky dalším pokračováním nebo spíš navázáním své loňské akce Developer_Direct. Dočkali jsme se velkého množství novinek, trailerů a dat vydání her, na které už roky čekáme či jsme o nich slyšeli poprvé. Zaujal mě zejména první podrobný náhled na hru Avowed, novinky o pokračování Dragon Age, a dokonce i první ukázka očekávaného Indiana Jonese. K Xbox Games Showcase se pak přidalo i podrobnější představení letošního Call of Duty a také hodně podrobností o chystaných hrách, včetně některých dosud nezveřejněných. Je zvykem, že hry prezentované na Xbox Showcase si hráči mohou zahrát i na herních počítačích a herních noteboocích . Pojďme tedy shrnout, co všechno Xbox a jeho partnerští vývojáři pro nás přichystali a na jaké herní kousky se můžeme v dohledné době těšit.

Doom: The Dark Ages

Veřejnosti se již před nějakým časem dostaly informace o tom, že se v studiích id Software chystá něco velkého, a nyní už to máme i oficiálně potvrzené. Ano, čeká nás další díl série Doom: The Dark Ages. Příjemnou novinkou je, že hra nebude dostupná pouze pro PC a Xbox Series, ale dorazí i na PlayStation 5, jak si můžeme všimnout v nedávno vydaném traileru od společnosti Bethesda. Ačkoliv na hru si budeme muset počkat do příštího roku a konkrétní datum vydání zatím v oběhu není, trailer nám nabízí alespoň malou ochutnávku toho, co přijde. Boje budou divoké, s možností použití zubatého štítu k stětí nepřátel, nebudou chybět ani záplavy ohně, a ačkoliv je hra zasazena do středověku, vypadá to, že si pořádně zastřílíme.

Dragon Age: The Veilguard

Nemůžu uvěřit, že je to konečně tady. Po dlouhém čekání, přes všechny ty roky plné dohadů, ne zrovna příjemných zvěstí ze zákulisí a postupného sbírání drobečků ve formě útržkovitých informací, které nám BioWare servírovalo po malých dávkách, jsme se konečně dočkali prvního pořádného traileru na Dragon Age: The Veilguard. Hra, kterou někteří možná ještě pamatují pod jejím dřívějším, ostřejším názvem Dragon Age: Dreadwolf, se představila v rámci prezentace na Xbox Games . Jak jsme doufali, trailer nám představil družinu spolubojovníků, s nimiž budeme společně bojovat za záchranu Thedasu, který ohrožuje Solas. Z předchozího dílu Dragon Age: Inquisition se k nám vrací průzkumnice Hardingová, kterou v traileru vidíme v interakci s oblíbeným trpaslíkem Varricem. Kromě nich se setkáváme s detektivkou Neve, zabijákem mágů Lucanisem, skokanem mezi světy Bellarou, nekromancerem Emmrichem, elfským Šedým strážcem Davrinem a Qunarijkou vycvičenou na lov draků Taash. Trailer nám také umožnil nahlédnout na základní podobu MC a ukázal nám několik soubojů, včetně těch s draky. Přestože byl trailer zcela vytvořen v herním enginu, tvůrci upozorňují, že finální podoba hry může být jiná. Plnohodnotně si hru prohlédneme 11. června 2024 v 17:00, kdy budou zveřejněny rozsáhlejší záběry přímo z hraní. Co se týče data vydání, Dragon Age: The Veilguard nás čeká již tento podzim a to na platformách PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.

Gears of War: E-Day

A máme to tady, nová kapitola Gears of War, tentokrát s podtitulem E-Day, byla slavnostně oznámena. Toto oznámení ze strany studia The Coalition přišlo ve formě atmosférického filmového traileru, ve kterém jsme sice gameplay neviděli, a ani se nedočkali konkrétního data vydání, ale i tak to stálo za to. Důležité je zmínit, že celé to bylo předvedeno v Unreal Enginu 5, takže vývojáři slibují skutečně dechberoucí vizuální zážitek a grafickou preciznost. E-Day nás vezme do minulosti, a to přesně 14 let před událostmi prvního dílu, kde na vlastní kůži zažijeme hrůzostrašné chvíle Emergence Day. Příběh nám umožní sledovat tyto momenty očima Marcuse Fenixe a jeho věrného parťáka Dominica Santiaga.

Call of Duty: Black Ops 6

Prezentace hry Call of Duty: Black Ops 6 začala s mírným překvapením, protože datum jejího vydání bylo nečekaně odhaleno těsně před začátkem a stanoveno na 25. října. Hra, jež nás tentokrát zavede do doby války v Zálivu, slibuje dynamickou akci a dechberoucí scenerie plné napínavých momentů, ať už jde o riskantní loupeže nebo tajné špionážní mise. Pro fanoušky multiplayeru bude k dispozici celá dvanáctka nových 6v6 map, doplněna o další čtyři, a samozřejmě nemohou chybět ani oblíbené zombie režimy. Po představení nového traileru se ke slovu dostal Phil Spencer, který potvrdil, že hra bude dostupná v Game Passu již od prvního dne vydání. Přitom neopomněl zdůraznit, jak Microsoft plánuje využít své rozšířené portfolio po nedávné akvizici. S nadějí a očekáváním se nyní díky k tomu můžeme těšit na další informace, které na nás vývojáři a tým Call of Duty: Black Ops 6 chystají.

Perfect Dark

Perfect Dark, o kterém se ještě nedávno šuškalo a spekulovalo, že to s ním vypadá bledě, se nyní objevuje v mnohem pozitivnějším světle. Skutečně, nedlouho po obavách se ukázaly první náznaky, že se máme na co těšit, a nyní to potvrzuje i nový trailer! Ukázka nás zve do blízké budoucnosti spolu s Joannou Dark, kterou sledujeme v Garden City nedaleko Káhiry. Svět teď čelí řadě ekologických katastrof, s nimiž se pokoušejí vyrovnat některé velké korporace. Avšak ne všechny jejich záměry vypadají beze špetky podezření. Hra nabízí širokou škálu misí, které lze přizpůsobit hráčovu stylu – ať už je to tichý postup plížením a parkourem nebo hlasitější přístup s bohatou paletou gadgetů. Joanna tak může skenovat prostředí, přelstít bezpečnostní systémy nebo se vrhat do akce. Na datum vydání si ještě budeme muset počkat, ale už teď hra vypadá naprosto skvěle.

Metal Gear Solid Delta: Snake Eater

Nový remake Metal Gear Solid 3: Snake Eater skvěle zaujal svým gameplay trailerem, i když, bohužel, konkrétní datum vydání stále zůstává záhadou. Ukázka nám přináší klasickou stealth akci, ve které tiché eliminace mají své pevné místo. Ale když situace to vyžaduje, není problém přejít k otevřenému konfliktu a střelbě, skoro jako v akčních filmech. V traileru nechybí ani charakteristické momenty jako rychlá hrozba nožem, intenzivní dotazy nebo ikonický vykřičník naznačující podezření. Kromě skvělých herních momentů je tu i pár filmových záběrů, které dojem jen umocňují. Metal Gear Solid 3: Snake Eater míří na PC, PlayStation 5 a Xbox Series, takže se máme na co těšit!

Indiana Jones and the Great Circle

Představení této hry, za nímž stojí švédský tým MachineGames, nám nabídlo fascinující vhled díky mixu poutavých cutscén a ukázkami hraní. Tato hra, nazvaná Indiana Jones and the Great Circle, nás zavede do roku 1937, kde se odehrává mezi známými dobrodružstvími našeho oblíbeného archeologa. Tedy přesně mezi filmy Dobyvatelé ztracené archy a Poslední křížová výprava. Překvapivě, hra nám umožňuje příběh prožít z pohledu první osoby. Cesta za tajemstvím se neobejde bez prozkoumávání, luštění hádanek a občasného plížení. Avšak Indiana Jones by nebyl Indy, kdyby se neměl možnost postavit nebezpečí čelem, ať už s použitím zbraní, nebo svých věčně důvtipných pěstí. A samozřejmě – i s ikonickým bičem. Máme se opravdu na co těšit. Jde o epickou akční adventuru, která nás zavede na exotická místa, jako je Vatikán, Egypt, nebo i tajemné výšiny Himaláje. Díky oslnivě pěkným vizuálům a strhujícímu příběhu to bude jedna velká filmová jízda. Co se týče ikonické postavy, Indiana Jones zůstává věrný své legendě - s tváří Harrisona Forda. Ačkoliv hlásový talent přináší Troy Baker, známý z řady populárních her, což je změna, kterou jsme přijali s otevřenou náručí. Hlasové obsazení doplňuje Tony Todd jako charismatický antagonist. Indiana Jones and the Great Circle už brzy zamíří na PC a Xbox Series a od prvního dne bude dostupný i pro předplatitele Game Passu.

State of Decay 3

Od doby, kdy byl State of Decay 3, hra od studia Undead Labs (které je od roku 2018 součástí Microsoftu), slavnostně oznámen v roce 2020, neměli jsme mnoho příležitostí se dozvědět, co nového přinese. Vše se změnilo s příchodem nového, velmi očekávaného traileru, který se představil s opravdovou grácií. Ačkoliv stále s napětím očekáváme datum vydání, tento trailer nám poskytl více než jen nahlédnutí do příběhu; ukázal nám také hratelnost plnou emotivně nabitých momentů, kdy budeme stát tváří v tvář proti hordám zombie. Microsoft již dříve avizoval, že State of Decay 3 má být hrou s majestátním rozpočtem, třídy AAA, což je posun od o něco skromnějších předchůdců, a to navzdory jejich nesporné kvalitě. A co více, hra se vyvíjí v Unreal Engine 5, což napovídá, že nás čeká vizuálně i technicky ohromující zážitek.

Fable

I když jsme trailer na Fable viděli už minulý rok, ukázek ze samotné hry jsme se dočkali jen sporadicky. Tento nedostatek naštěstí napravuje trailer z letošního roku, kde se starý bojovník Humphry, v podání britského herce Matta Kinga, rozpovídá o své ochránkyni a další mladé bojovnici, která by se velmi dobře mohla stát hlavní postavou, s kterou se vydáme na dobrodružství. Celý trailer je protkán ležérním tónem, který bychom od série Fable očekávali, avšak připomíná, že cesta nebude jen příjemným fláním po náměstí, ale přinese také vážné volby učiněné v průběhu naší cesty. I když stále netušíme, kdy přesně hra vyjde, máme alespoň jistotu, že se s ní setkáme v nadcházejícím roce.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Po několika odloženích se zdá, že se konečně blíží vydání hry S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Je skvělé slyšet, že se o hře začíná mluvit čím dál víc, což zvýšilo očekávání fanoušků. Navíc vývojáři odhalili dlouhéhé herního video s gameplayem, které nás ještě víc namlsalo a ukázalo, jak dokonale kvalitu hry. Z vývojářského studia GSC Game World na Ukrajině nám přišly zprávy, že jsou připraveni hru spustit do světa. Herní ukázka nám představila temnou atmosféru plnou záhadných událostí a byli jsme svědky neúprosných bojů a střílení. S radostí očekáváme, že S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl se objeví na PC a Xbox Series 5. září 2024.

Life is Strange: Double Exposure

Oblíbená série Life is Strange přichází s čerstvým přírůstkem, ve kterém se znovu setkáváme s Max Caulfield, milovanou protagonistkou z prvního dílu. Je důležité si uvědomit, že zatímco původní hru stvořilo studio Don’t Nod, aktuální příběh přináší studio Deck Nine. Novinka nese název Life is Strange: Double Exposure a „dvojitá expozice“ zde není pouze odkazem na Maxinu vášeň pro fotografii, ale tentokrát také naznačuje proplétání světů. I po letech má Max zůstávajících kouzlo - ačkoliv již nedokáže obracet čas, jak to uměla v minulosti, nyní má schopnost přecházeti mezi dvěma paralelními časovými dimenzemi. V jedné z nich se Max musí vyrovnat se smrtí své nové přítelkyně, zatímco ve druhé má tato ještě šanci na život, i když se nachází v ohrožení. Aby ji Max mohla zachránit, bude potřebovat využít všech svých schopností, aby odhalila způsob, jak prostřít oba světy k dobrému konci. Fanoušci se mohou těšit, že Life is Strange: Double Exposure dorazí na PC, PlayStation 5 a Xbox Series 29. října 2024 a s sebou přinese další emotivní a napínavou cestu.

Starfield: Shattered Space

Starfield kroutí svůj první a ne zrovna úspěšný rok na trhu, ale Bethesda se nevzdává a je odhodlaná dát věci znovu do pohybu. Nedávno nás Bethesda seznámila s překvapivým prvním nahlédnutím do nového, podstatně temněji laděného rozšíření nazvaného Shattered Space, které v některých momentech přechází až do hororových vod. V rozšíření se setkáváme s městem Dazra, kde se probouzí neznámá a ještě nevídaná hrozba. Rozšíření nám nejen že otevírá brány k prozkoumání tajemství této síly, ale zároveň nám dává možnost prozkoumat úplně novou planetu doplněnou o čerstvé zbraně, skafandry a další vybavení, což slibuje hodiny nových dobrodružství. A to není vše! Bethesda přináší do Starfieldu také aktualizaci, která umožňuje hráčům využívat a sdílet modifikace. V menu hry se objeví zcela nová sekce nazvaná Creations, kde můžete snadno najít a začlenit do hry nový obsah. Datum vydání rozšíření Shattered Space ještě nebylo přesně stanoveno, avšak Bethesda nás ujistila, že se jej dočkáme ještě během tohoto roku.

Avowed

Na včerejším Xbox Games Showcase se tvůrci z Obsidian Entertainment pochlubili zbrusu novým trailerem na své nadcházející RPG, Avowed. Z traileru je jasné, že hra má kořeny ve stejném světě jako jejich předchozí projekty, což fanouškům slibuje familiární zážitek s novým nádechem. Avowed klade velký důraz na příběh, znovuhratelnost a nabídne několik různých zakončení – takže každý se může těšit na svoje vlastní dobrodružství. V traileru se tvůrci zaměřili na rozvíjející se příběh hry, její bohatý svět plný bojů a představili nám Giattu, budoucího společníka a specialistu na energii duše, který hráčům bude stát po boku. Ačkoli trailer odkryl hodně, jedna klíčová informace chyběla – kdy se hry dočkáme. To však nezůstalo zahalené tajemstvím dlouho. Kvůli malému pochybení ze strany vývojářů se na oficiálních stránkách Obsidianu krátký čas objevil datum vydání – 12. listopadu 2024. Tato informace byla rychle odstraněna a jak Obsidian, tak Microsoft zatím k tomuto úniku informací nezaujali oficiální postoj. Vypadá to, že fanoušci RPG mají opravdu na co se těšit a nyní už mají i konkrétní datum, které si mohou zakroužkovat v kalendáři.

South of Midnight

Zdá se, že fanoušci studia Compulsion Games mají opět důvod k radosti. Po úspěšné hře We Happy Few představilo studio svůj nejnovější projekt: South of Midnight. Tato akční adventura, která hráče zavede do vyfintěné verze amerického jihu, je nabitá zábavnými dobrodružstvími a zaujme svou animací a unikátním výtvarným stylem. Hra kombinuje prvky magického realismu s gotickými a pohádkovými motivy, což slibuje vizuálně působivý zážitek. Herní trailer nabízí pohled na gameplay a odhaluje kus příběhu zhruba z první třetiny hry, kde hlavní postava Hazel spolu se svým mluvícím společníkem Catfishem pátrají po Hazelině matce. Na své cestě se ale hrdinové setkají s nebezpečnými bahenními monstry, které musí překonat. Za zmínku stojí také zjevení legendárního aligátora jménem Two-Toed Tom, který jen posiluje magickou atmosféru již tak poutavého příběhu. South of Midnight má být vydána příští rok a bude dostupná pro PC a Xbox Series. Těšit se tak můžeme na další fascinující hru, která nás zve prozkoumat tajemný a kouzelný jih.

Age of Mythology Retold

Nová verze hry nese název Age of Mythology: Retold a nabídne klasický zážitek v moderním kabátu, který si získá srdce jak starých fanoušků, tak úplně nových hráčů. Herní vylepšení v Age of Mythology: Retold zahrnují nejenom grafický upgrade, ale i změny v herních mechanikách, které hru posunou o krok dál. Hráči si například užijí vyšší populační limit, a mýtické jednotky nyní budou moci používat své schopnosti manuálně pro strategičtější využití. Další zásadní inovací je zavedení cooldownu na božské schopnosti, což umožní jejich opakované použití. Titanům byla přidána schopnost efektivnějšího ničení budov a zdí, a navíc teď mohou přecházet i přes řeky a oceány. K definitivní edici Age of Mythology: Retold přibudou i obsahová rozšíření DLC – The Titans a Tale of the Dragon, a čekají nás ještě další dvě, zatím neupřesněné expanze. Tento očekávaný titul se objeví 4. září 2024 na PC (přes platformu Steam) a na konzolích Xbox Series X/S. Hra bude rovněž dostupná ve službě Game Pass. Ti, kteří si předobjednají Prémiovou edici, získají přístup o týden dříve. A pro hráče, co příliš neholdují angličtině, máme skvělou zprávu – hra bude dostupná s českými titulky.

Atomfall

Od tvůrců oblíbené série Sniper Elite, studia Rebellion, míří k nám čerstvá novinka - Atomfall. Tato hra, popsaná jejími vývojáři jako singleplayerové akční survival dobrodružství, nás zve do světa, kde přežití, shromažďování materiálů a prozkoumávání postapokalyptické krajiny jdou ruku v ruce. A evidentně se to bude odehrávat na britské půdě, minimálně tomu nasvědčuje typická červená telefonní budka. Zajímavostí Atomfallu je, že ačkoliv jde o fiktivní příběh, inspiraci čerpá ze skutečné katastrofy – Windscale Fire. Tato nešťastná událost se odehrála v roce 1957 a připsala se tak do historie jako nejzávažnější jaderná havárie Británie. Příběh hry se odvíjí pět let po této katastrofě a kromě samotného příběhu navozuje atmosféru poválečné Anglie, paranoie studené války a čerpá i z klasických britských sci-fi děl. Vzhledem k tomu, že hra má být vypuštěna do světa již příští rok, budou si ji moci hráči užít na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series. Atomfall tak slibuje zapojit hráče do boje o přežití v ojediněle britské postapokalyptické scenerii, kterou si určitě nenechají ujít.

Mixtape

Jestli Vás okouzlilo psychedelické dobrodružství The Artful Escape od studia Beethoven and Dinosaur, tak se můžete těšit na jejich další počin. Při nedávném Xbox Games Showcase studio představilo nový projekt pod názvem Mixtape, který vzniká ve spolupráci s Annapurna Interactive. Podívejte se na první záběry této nadcházející hry níže. Hra Mixtape vás vezme na cestu se skupinou tří přátel, kteří se snaží užít si poslední večírek před koncem střední školy. Ústředním motivem hry je pečlivě vybíraný playlist, který bude sloužit jako průvodce pro odhalení klíčových momentů a vzpomínek protagonistů. Mezi tyto momenty patří první polibky, poslední tanečky, sledování ohňostrojů nebo jízda na skateboardu. Mixtape zamíří na konzole Xbox Series, PlayStation 5 a také na PC v průběhu příštího roku.

Winter Burrow

Pro milovníky cozy games se na akci našla také jedna novinka. V této hře se ujmete role myši, která opustila rušné město a vrací se k hledání svého dětského domova, který nalezne zpustlý a opuštěný. Co více, vaše teta, která měla o domek pečovat, je nezvěstná. Vaším úkolem je obnovit starý domov do jeho dávné krásy, a to vše při hledání útočiště před drsnými podmínkami zamrzlé divočiny. Vydejte se do lesů, sbírejte potřebné suroviny, vyrábějte nástroje, pletejte svetry a pečte koláčky, aby vám bylo v zimě teplo. Neopomeňte se také seznámit s místními obyvateli a berte na vědomí, že v divočině hrozí nebezpečí náhodných setkání s divokým hmyzem. Winter Burrow je o přežití, ale hraní vám dává svobodu postupy přizpůsobit vašemu stylu. Vyberte si, jak bude vaše myš vypadat, jak si vyzdobíte domov a jakou příběhovou cestu zvolíte. Hra nemá zatím konkrétní datum, ale spekuluje se o prvním kvartálu příštího roku.

Wuchang: Fallen Feathers

Z daleké Číny se na nás valí novinka ve světě videoher - Wuchang: Fallen Feathers. Dílo, které ožívá díky technologii Unreal Engine od společnosti Epic, zatím netrpělivě čeká na oznámení konkrétního data vydání. O vydání se postará renomované vydavatelství 505 Games, s plánem přinést hru příští rok na PC, PlayStation 5 a Xbox Series. Co je ještě lepší, pro majitele Game Passu od Microsoftu, se hra objeví v nabídce hned od jejího spuštění. Příběh nás zanese do historické Číny v období dynastie Ming, kde se stáváme součástí cesty prokleté válečnice Bai Wuchang. Cesta za pravdou o své minulosti nebude jednoduchá, a to jak pro naši hrdinku, tak i pro nás - hráče. V duchu typických soulslike her nás čeká výzva na každém kroku. Při boji nebudeme odkázáni jen na širokou paletu zbraní, ale budeme moci sahat i po magii a využívat nebezpečné speciální schopnosti.